Codependentie


In sommige gevallen is in afhankelijkheidsrelaties een duidelijk patroon te herkennen. Dit wordt codependentie (codependency) of medeafhankelijkheid genoemd.  Wanneer je in een codependentiepatroon vastzit, heb je vaak een laag gevoel van eigenwaarde en moeite om je eigen gevoelens te herkennen. Je bent loyaal en kunt (te) lang in relaties blijven die niet langer meer goed voelen. Je bent extreem op jouw omgeving gericht, je staat altijd 'aan'. En je bent vergeten voor jezelf te zorgen. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je jezelf helemaal kwijt bent geraakt. Dit kan somberheid, stress of zelfs burn-out klachten veroorzaken.

 

Codependentie is een overlevingsstrategie, vaak ontstaan in de kindertijd als reactie op (ontwikkelings) trauma. Je kun hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  • Opgroeien met een verslaafde ouder (KOV, Kinderen van Ouders met een Verslaving);
  • Opgroeien met een (psychisch) zieke ouder, een ouder met een GGZ-diagnose (KOPP, Kinderen van Ouders met Psychische Problemen);
  • Opgroeien met (emotioneel) onbeschikbare ouders;
  • Als kind teveel verantwoordelijkheid nemen voor je ouders;
  • Opgroeien in een gezin met geheimen.

Samen kunnen we ontdekken wat ten grondslag ligt aan jouw codependentiepatronen en daarmee gericht aan het werk gaan. Hoe fijn is het als je niet meer gevangen zit in een (onbewust) patroon, maar vrij bent om weer zelf te kunnen kiezen?

 

Spelen relaties of je omgeving een te grote rol in je leven? Voel je je belemmerd om te functioneren zoals je graag zou willen? Ben je jezelf kwijt geraakt? Ik help je de weg weer terug te vinden. Mijn doel is om jou weer je eigen regie terug te geven in je leven. Ik help je om jouw gevoel van autonomie en zelfverzekerdheid te vergroten.

Codependentie