(Aanstaande) moeders

Wanneer je zwanger bent, sta je voor een grote verandering in je leven.

Niet alleen bij je eerste kindje, ook als je al moeder bent, kan de komst van een nieuw kindje grote veranderingen met zich meebrengen. Je krijgt een relatie met een persoon die je nog helemaal niet kent. Dat kan zorgen voor een gevoel van onzekerheid of zelfs schuldgevoelens: ga ik straks wel van mijn baby houden? Kan ik van dit kind evenveel houden als van mijn andere kind(eren)? Houd ik straks nog wel genoeg van mijn oudere kind(eren)? Ook je bestaande relaties veranderen: de relatie met je partner, met oudere kinderen of stiefkinderen of de relatie met je ouders. Zelfs de relatie met jezelf verandert.

 

Voor iedere vrouw is een bevalling spannend. Maar soms kan een bevalling grote gevoelens van angst meebrengen. Omdat je niet weet wat je te wachten staat.

Of, als een eerdere bevalling complex of moeilijk was, omdat je bang bent voor wat gaat gebeuren. Misschien liep de kraamperiode niet zoals je had gehoopt en  was de wolk toch niet zo roze als verwacht. Het kan het zijn dat je je hierover nog verdrietig voelt, of zelfs schuldig. Misschien heb je wel het gevoel dat de relatie (de hechting) met jouw nieuwe kindje niet volledig tot stand gekomen is omdat de bevalling heftig was, of omdat jullie vlak na de bevalling van elkaar gescheiden werden om medische of andere redenen. Ook kan stress en verdriet tijdens de zwangerschap zorgen voor schuldgevoelens ten opzichte van jouw ongeboren kindje. Vaak voelen vrouwen zich hierover niet gehoord of onbegrepen door hun partner of anderen. Gevoelens van onzekerheid en angst worden weggewuifd.

 

Ben je bang voor je bevalling of je kraamperiode? Maakt (opnieuw) moeder worden je onzeker? Wil je de band tussen jou en jouw kindje sterker maken? Of worden door je zwangerschap oude patronen met je ouders of familie zichtbaar, die eerder nog niet speelden? Ik help je rust en helderheid te krijgen in al deze complexe gevoelens en verwachtingen. Zodat je klaar bent om je nieuwe kindje te verwelkomen en je je bestaande relaties een goede plek in je leven kunt geven. Ook wanneer de band tussen jou en jouw kindje niet goed tot stand heeft kunnen komen, kan ik je met hechtingstherapie begeleiden om dit weer te herstellen. 

 

Ook als je net of al een tijdje moeder bent kan je voor vraagstukken komen te staan: wie ben ik als moeder? Welke rollen heb ik nu en zijn deze nog wel in balans met elkaar? Ook met deze vraagstukken kan ik je helpen om helderheid te krijgen.