Afhankelijk in relaties


Als je jezelf afhankelijk maakt van de ander binnen een relatie, is de kans groot dat je je gedrag laat afhangen van wat de ander vindt. Je gevoel van wie jij werkelijk bent, schuift meer en meer op de achtergrond. Uiteindelijk verleer je om voor jezelf en voor je eigen behoeftes op te komen.

 

Soms heb je niet goed door dat je je in een afhankelijksrelatie bevindt. Je problemen uiten zich in ander gedrag. Herken jij jezelf in één van deze situaties?

  • Je wilt graag anderen helpen die met problemen worstelen;
  • Je voelt je, ondanks je goede bedoelingen, niet erkend;
  • Je neemt vaak (te) veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een relatie;
  • Je vindt het moeilijk om nee te zeggen. Je geeft je eigen grenzen niet of te laat aan;
  • Je zet anderen of jouw relatie geregeld op een voetstuk;
  • Je investeert (te) veel in externe zaken (werk, opleiding, vriendschappen);
  • Je hebt het gevoel dat je voortdurend controle moet hebben over de situatie;
  • Je vindt het moeilijk om beslissingen te nemen of bij een genomen beslissing te blijven;
  • Je vindt het lastig om te voelen wat er vanuit jouzelf wil komen;
  • Je hebt last van bindingsangst of juist verlatingsangst.

 


Codependentie

In sommige gevallen is in afhankelijkheidsrelaties een duidelijk patroon te herkennen. Dit wordt codependentie (codependency) of medeafhankelijkheid genoemd.  Mensen die in een codependentiepatroon vastzitten, hebben vaak een laag gevoel van eigenwaarde en moeite om hun eigen gevoelens te herkennen. Ze zijn loyaal en kunnen (te) lang in relaties blijven die niet langer meer goed voelen. Ze zijn extreem op hun omgeving gericht en vergeten voor zichzelf te zorgen. Dit gedrag kan stress of zelfs burn-out klachten veroorzaken.

 

Codependentie is een overlevingsstrategie, vaak ontstaan in de kindertijd als reactie op trauma. Samen kunnen we ontdekken wat ten grondslag ligt aan jouw codependentiepatronen en daarmee gericht aan het werk gaan. Hoe fijn is het als je niet meer gevangen zit in een (onbewust) patroon, maar vrij bent om weer zelf te kunnen kiezen?

 

Spelen relaties of je omgeving een te grote rol in je leven? Voel je je belemmerd om te functioneren zoals je graag zou willen? Ik kan je begeleiden als je daarmee aan de slag wilt gaan. Mijn doel is om jou weer je eigen regie terug te geven in je leven. Ik help je om jouw gevoel van autonomie en zelfverzekerdheid te vergroten.

 


Afhankelijk van middelen

Het kan ook zijn dat je naast verslavende relatiepatronen ook verslavende patronen hebt ontwikkeld ten aanzien van alcohol, drugs en/of eten. Dit kan samenhangen met codependentie of een probleem op zichzelf zijn (geworden).

 

Soms is een relatie zo veeleisend dat overmatig gebruik van middelen als alcohol of drugs het ‘mogelijk’ maakt om deze relatie te verdragen. Ook kan eten jou helpen om de emoties die bij jouw relatie komen kijken te verzachten. Misschien is samen drinken en gebruiken juist hetgeen dat jullie samen houdt, waarin jullie elkaar vinden.

 

Graag verken ik met jou de opties om jouw afhankelijkheidspatronen te doorbreken. Met veel aandacht voor wat jouw behoeftes en wensen zijn werken we toe naar je doel.

 

Wanneer jouw primaire hulpvraag ligt bij afhankelijkheid van middelen, dan verwijs ik je graag door naar mijn collega Manja Kamman. We kunnen dit ook overleggen als je twijfelt.