Afhankelijk in relaties

Als je jezelf afhankelijk maakt van de ander binnen een relatie, is de kans groot dat je je gedrag laat afhangen van wat de ander vindt. Je gevoel van wie jij werkelijk bent, schuift meer en meer op de achtergrond. Uiteindelijk verleer je om voor jezelf en voor je eigen behoeftes op te komen.

 

Soms heb je niet goed door dat je je in een afhankelijksrelatie bevindt. Je problemen uiten zich in ander gedrag. Herken jij jezelf in één van deze situaties?

  • Je wilt graag anderen helpen die met problemen worstelen;
  • Je voelt je, ondanks je goede bedoelingen, niet erkend;
  • Je neemt vaak (te) veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een relatie;
  • Je vindt het moeilijk om nee te zeggen. Je geeft je eigen grenzen niet of te laat aan;
  • Je zet anderen geregeld op een voetstuk;
  • Je investeert (te) veel in externe zaken (werk, opleiding, vriendschappen);
  • Perfectionisme is een sterk en herkenbaar patroon voor je;
  • Je hebt het gevoel dat je voortdurend controle moet hebben over de situatie;
  • Je vindt het moeilijk om beslissingen te nemen of bij een genomen beslissing te blijven.

Ook dit gedrag kan kenmerkend zijn voor een afhankelijkheidsrelatie. Je kunt ook een afhankelijkheidsrelatie ontwikkelen met iemand die er niet (meer) is. Je kunt, durft of wilt dit niet (meer) bespreekbaar maken met de ander. Bijvoorbeeld wanneer iemand ernstig ziek is, of het om een (jong) kind gaat. 

Codependentie

In sommige gevallen is in afhankelijkheidsrelaties een duidelijk patroon te herkennen. Dit wordt codependentie (codependency) of medeafhankelijkheid genoemd. Mensen die in een codependentiepatroon vastzitten, hebben vaak een laag gevoel van eigenwaarde en moeite om hun eigen gevoelens te herkennen. Ze zijn loyaal en kunnen (te) lang in relaties blijven die niet langer meer goed voelen. Ze zijn extreem op hun omgeving gericht en vergeten voor zichzelf te zorgen. Dit gedrag kan stress of zelfs burn-out klachten veroorzaken. 

 

Spelen relaties of je omgeving een te grote rol in je leven? Voel je je belemmerd om te functioneren zoals je graag zou willen? Ik kan je begeleiden als je daarmee aan de slag wilt gaan. Mijn doel is om jou weer je eigen regie terug te geven in je leven. Ik help je om jouw gevoel van autonomie en zelfverzekerdheid te vergroten.

 

Je kunt ook bij mij terecht wanneer je samen wilt werken aan je relatie.