Problemen met hechting


Soms heb je een slechte start met je baby. Dat kan al beginnen tijdens je zwangerschap, zonder dat je daar erg in hebt. Als je zwangerschap overschaduwd wordt door twijfel bijvoorbeeld. Of door ziekte, stress, verlies van een naaste of een andere nare gebeurtenis. Dit zijn situaties waar je geen invloed op hebt, maar die er voor kunnen zorgen dat jij en je baby onbedoeld een moeilijk begin hebben.

 

Maar ook als je kindje geboren is, kunnen de omstandigheden ervoor zorgen dat de start moeite kost. Bijvoorbeeld als je een gecompliceerde bevalling of kraamtijd hebt gehad. Of omdat je baby en jij van elkaar gescheiden zijn geweest. Misschien waren de eerste dagen of weken van je kindje heel spannend en onzeker en was je bang dat je het zou kunnen verliezen. Mogelijk valt het ouderschap je tegen. Als je baby veel huilt of slecht slaapt. Of omdat je baby ziek is, of een lichamelijke of verstandelijke beperking heeft. Iedereen verwacht van je dat je gelukkig en blij bent, maar soms voel jij je gewoon niet zo.

 

Voor kinderen is het belangrijk dat zij een goede, liefdevolle relatie kunnen opbouwen met hun ouders. We spreken dan over een veilige hechting. Dit hechtingsproces vindt vooral plaats tijdens de zwangerschap en het eerste levensjaar en is belangrijk voor de sociaal-emotionele, cognitieve en taalontwikkeling van kinderen. Een kind dat veilig gehecht is, stapt vol (zelf)vertrouwen de wereld in. Wanneer er een verstoring in dit proces optreedt, kan dit de hechting tussen ouders en kind in de weg staan. Gelukkig kan een onveilige hechting hersteld worden.

  • Waren er complicaties tijdens de zwangerschap, bevalling of kraamtijd?
  • Heb je de zwangerschap, geboorte en eerste weken met je baby als negatief ervaren?
  • Ben je vlak na de geboorte of in de eerste maanden langere tijd van je baby gescheiden geweest?
  • Valt het ouderschap je tegen?
  • Heb je het gevoel dat je er niet helemaal kunt zijn voor je kind?

In een kortdurende therapie kan ik je helpen jouw band met je kind te herstellen. Zodat je kind veilig gehecht kan opgroeien. Soms zijn een paar sessies al genoeg. Samen bespreken en verlichten we je negatieve ervaring met het ouderschap en scheppen we ruimte voor een positieve, liefdevolle relatie tussen jou en je kindje. Dit heeft vaak direct een positief effect in het dagelijks omgaan met elkaar. En is op de lange termijn goed voor de ontwikkeling van je kind. Hechtingstherapie is effectief voor moeders van kinderen tot 9 jaar. Het kind is niet aanwezig bij de sessies. Het effect van de therapie werkt via de moeder door op de relatie met het kind.

 

 

Aanstaande moeders

Voor iedere vrouw is een bevalling spannend. Maar soms kan een bevalling grote gevoelens van angst meebrengen. Omdat je niet weet wat je te wachten staat. Of, als een eerdere bevalling complex of moeilijk was, omdat je bang bent voor wat gaat gebeuren. Misschien liep de kraamperiode niet zoals je had gehoopt en was de wolk toch niet zo roze als verwacht. Gevoelens van onzekerheid en angst kunnen een goede hechting in de weg staan.
 
Ben je bang voor je bevalling of je kraamperiode? Maakt (opnieuw) moeder worden je onzeker? Ik help je rust en helderheid te krijgen in al deze complexe gevoelens en verwachtingen. Zodat je klaar bent om je nieuwe kindje te verwelkomen.