Voice Dialogue

Wat is Voice Dialogue?

In verschillende (ook reguliere) methodes en therapievormen is een basis uitgangspunt dat een mens bestaat uit meerdere deelpersoonlijkhedenkanten of subpersonen. Je kunt ze herkennen wanneer je interne dilemma’s en dialogen hebt die zomaar de hele dag door kunnen plaatsvinden.

Je wilt graag een stap zetten op je werk bijvoorbeeld, je ziet die interne vacature, maar al snel is het plezier weg omdat er ook een kritisch geluid komt: ”Kan je dat wel? Je kunt het vast niet, doe maar niet, hier zit je toch ook goed?” Dit komt ook terug in ons taalgebruik: “Aan de ene kant wil ik dat wel en een kant van mij vindt het te eng!” Of: ”Ik moest mezelf na die gebeurtenis weer helemaal bij elkaar rapen.” Of misschien herken je: ”Ik ben mezelf kwijt.”

Zo kunnen we dagelijks ervaren dat we bestaan uit meerdere delen of kanten. Die delen in ons beogen elk iets anders voor ons en ze doen dit ieder op hun eigen en unieke manier met elk hun eigen gevoelens. De kanten die je van jezelf het meeste herkent, of waarvan je denkt dat je ze helemaal bent, die zullen de boventoon voeren. Dat zijn je primaire subpersonen. Zij zullen een groot deel van jouw gedrag en gevoelens bepalen in jouw relaties met anderen.

Misschien herken je bij jezelf wel een Pleaser, een vasthoudende Perfectionist, een Criticus die roept dat het toch nooit goed genoeg is wat je doet of een Aanpasser die lastige situaties het liefste uit de weg gaat. Misschien zijn er kanten van jezelf die je graag juist meer wilt inzetten, maar die nog niet zoveel de ruimte gekregen hebben. Ook zij kunnen aan bod komen, zodat je ook die kanten van jou een grotere rol in je leven kunt geven. Zo krijg je meer keuze opties.

voice-dialogue
Tekening door Denise Hagmeijer
Met Voice Dialogue kan je ontdekken wat jouw verschillende kanten voor jou beogen en wat ze voor jou willen betekenen. Je kunt ontdekken waarom je steeds weer doet waarvan je weet dat het niet werkt. Waarom pas je je toch steeds weer zo aan aan een ander? Wat maakt toch dat je niet echt durft te zeggen wat je echt vindt? Of weet je juist niet meer wat je wilt omdat de Aanpasser zo hard aan het werk geweest is?

Voice Dialogue is een oordeelloze en diepwerkende methode die je kan helpen om jezelf en al die kanten van jou beter te begrijpen en te managen. Je kunt ervaren dat je die kanten niet bent, maar dat het kanten van jou zijn en dat geeft jou meer ruimte en vrijheid.