Afhankelijkheid in relaties

Als je jezelf afhankelijk maakt van de ander in relaties, is de kans groot dat je je gedrag laat afhangen van wat de ander vindt. Je durft steeds minder op je eigen oordeel af te gaan. Je gevoel van wie jij werkelijk bent, schuift meer en meer op de achtergrond en uiteindelijk verleer je om voor jezelf en voor je eigen behoeftes op te komen. Zo maak je jezelf afhankelijk van de goedkeuring van de ander om jezelf goed te voelen. Zo heb je in relaties een afhankelijkheid. Soms heb je niet goed door dat je je in een afhankelijkheidsrelatie bevindt. Je problemen uiten zich in ander gedrag.

Je wilt bijvoorbeeld graag anderen helpen die met problemen worstelen. Misschien heb je wel een relatie (gehad) met iemand met een verslaving of andere (psychische) problemen zoals narcisme of borderline. En neem je vaak (te) veel verantwoordelijkheid voor het slagen van een relatie. Je maakt het de ander graag naar de zin. Zet hem of haar op een voetstuk. Je investeert heel veel in een relatie, maar voelt je, ondanks je goede bedoelingen, niet erkend.

Misschien heb je het gevoel dat je voortdurend controle moet hebben over de situatie. Of vind je het moeilijk om een beslissing te nemen en blijf je maar twijfelen of een genomen beslissing nou wel de goede keuze was? Je vindt het lastig om te voelen wat je nou echt wilt.

Afhankelijkheid en nee zeggen in relaties

Vind je het moeilijk om nee te zeggen? Binnen je relatie? Tegen een goede vriend of vriendin, collega of een familielid? Mensen die zich afhankelijk maken van anderen vinden het vaak moeilijk om hun eigen grenzen aan te geven.

Misschien heb je last van bindingsangst en loop je weg voor relaties zodra het te close wordt? Of heb je last van verlatingsangst en doe je er alles aan om de ander maar bij je te houden?

Herken je jezelf in één van deze situaties? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je je afhankelijk maakt van een ander. Dat kan in een liefdesrelatie zijn, maar ook in een vriendschap, een familierelatie of op je werk.

Soms is in afhankelijkheid in relaties een patroon te herkennen. Deze afhankelijkheid in relaties wordt medeafhankelijkheid of codependentie genoemd.

afhankelijkheid-in-relaties