Mijn werkwijze


Jouw traject, wat gaan we doen?

Als gecertificeerd integratief therapeut is het mijn overtuiging dat de oplossing van jouw klachten of problemen in jezelf besloten ligt. Alles wat je nodig hebt om te veranderen kun je in jezelf vinden. Zelfs als dit voor jou nu niet zo voelt. Het is mijn rol als therapeut om je te helpen jouw eigen bronnen te ontdekken en jouw kracht en energie effectief in te zetten. Ik los je problemen niet op, maar geef jou handvatten om zelf aan de slag te gaan. Zo kan je zelf een weg inslaan naar blijvende verandering, herstel of groei.

 

Na een kennismakingsgesprek kun je kiezen voor een traject in mijn praktijk in Amsterdam of Weesp. In de intake die volgt vertel je wat er aan de hand is; ik luister, zonder mening of oordeel. Jij bepaalt wat het doel van de therapie is. Aan de hand van jouw klachten doe ik een voorstel voor een behandelplan op maat. 

Wat kan je van de sessies verwachten?

In de sessies na de intake ga je zelf aan de slag met technieken en oefeningen die jou verder helpen. Daarbij bied ik bewezen methodieken en inzichten uit verschillende psychotherapeutische stromingen aan. Ik maak hierbij gebruik van onder meer integratieve hypnotherapie, systeemtherapie, toegepaste mindfulness, cognitieve gedragstherapie, neuro linguïstisch programmeren (NLP), EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).  Ik help je om vanuit verschillende perspectieven naar je klachten te kijken en een verbinding te maken tussen de emotionele, fysieke, gedrags- en psychologische aspecten die samenhangen met je klachten of problemen. Ieder traject is anders. Wat voor een ander werkt, hoeft niet voor jou te werken en omgekeerd. Omdat integratieve psychotherapie uitgaat van maatwerk, is het mogelijk om in een relatief korte periode veel te bereiken. Je krijgt ook oefeningen mee die je zelf kunt blijven doen. Je bent immers bij mij terecht gekomen omdat je in je 'echte' leven iets anders wilt ervaren. Zo loopt jouw traject ook door als je bij mij de praktijk na een sessie uitloopt.

 

 

 

Hypnotherapie, wat is dat?

In mijn praktijk maak ik vaak gebruik van  psychotherapie in combinatie met hypnose. Hierbij wordt hypnose ingezet als therapeutisch hulpmiddel. Vanuit een staat van diepe ontspanning en naar binnen gerichte focus (trance) help ik je (weer) contact maken met je onbewuste drijfveren. Zo kom je tot de onderliggende aspecten van je klacht of probleem. Oude gevoelens of overtuigingen, die je nu in de weg staan, worden helder en kunnen opgelost worden. Dit werkt door in je dagelijkse leven. Je keert terug bij jezelf, bent beter in staat om je gevoel te volgen en te uiten.

 

Trance kan je vergelijken met dagdromen, of met een gevoel van flow. Je aandacht is naar binnen gericht, maar je hebt zelf nog steeds de regie. Je kunt ieder moment uit de trance stappen als dat nodig is. Hypnotherapie is een effectieve en efficiënte methode bij relatieproblemen, (onverwerkte) rouw, fobieën en angsten, pijnreductie, niet goed tot stand gekomen hechting met jouw ouders of jouw eigen kindje, verwerken van nare gebeurtenissen (trauma's) en het behandelen van verslavingen. Maar ook als je voor je gevoel niet goed functioneert of gewoon niet lekker in je vel zit, kan hypnotherapie uitkomst bieden. Bij psychiatrische aandoeningen als psychose en klinische depressie wordt hypnotherapie afgeraden.

EMDR, wat brengt mij dat?

In overleg en wanneer het past bij jouw hulpvraag en klachten, is het ook mogelijk om EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) in jouw begeleidingsplan op te nemen. Eye Movement Desensitization and Reprocessing betekent letterlijk vertaald: "Door oogbewegingen opnieuw beleven van ingrijpende gebeurtenissen en deze alsnog verwerken." Elke nare gebeurtenis die als herinnering, bewust of onbewust, een blijvend negatief effect heeft op iemands leven, wordt traumatisch genoemd. Wat een traumatische herinnering typeert zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. In het dagelijks leven kan deze nare gebeurtenis, door een geur, geluid, gevoel of beeld, ongewild (of onbewust) opnieuw worden geactiveerd en (her)beleefd.

Het doel van EMDR is oude ervaringen en herinneringen aan deze nare gebeurtenissen te verwerken waardoor de klachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen. Zo kan je weer meer rust gaan ervaren.